Fallkniven nažu pakaļdarinājumi – kā atpazīt?
- Detaļas
Fallkniven naži visā pasaulē pazīstami ar savu kvalitāti, un to izmanto krāpnieki, kas ar Fallkniven vārdu pārdod lētus pakaļdarinājumus. Kā tos atšķirt no oriģināliem Fallkniven nažiem? Fallkniven izveidojis ceļvedi.
Ir trīs Fallkniven nažu modeļi, kuriem visbiežāk tiek izgatavoti to pakaļdarinājumi - A1, F1 un WM1. Galvenais rādītājs, kā var atšķirt oriģinālu nazi no neīsta, ir naža asmens. Oriģinālajiem nažiem tas ir izliektas formas (Convex Edge), bet pakaļdarinājumiem - taisnas formas jeb V burta formā (Bevel). Atšķirība labi redzama foto.
Ir vēl dažas citas atšķirības, kas ļauj noteikt, vai gatavojaties pirkt īstu Fallkniven nazi vai tā kopiju.
Kā izvēlēties termoveļu?
- Detaļas
Aukstuma iestāšanās nav iemesls palikt iekštelpās un atmest savas iemīļotās aktivitātes dabā. Lai justos silti un komfortabli arī zemā gaisa temperatūrā, svarīgākais ir ģērbties vairākās kārtās. Tās var sadalīt trīs daļās – termoveļa jeb pamatslānis, siltumu uzturošais slānis jeb starpslānis un vēju, lietu, aukstumu aizturošs ārējais aizsargslānis.
Šajā rakstā nedaudz par termoveļu, kuru bieži vien valkājam nepareizi vai nevalkājam nemaz.
Burtiski uz naža asmens jeb nažu asinājumu plašāk sastopamie tipi
- Detaļas
Pēdējā laikā pastiprināti interesējoties par dažādiem nažiem, nākas secināt, ka pat nažu pārdevēji nav informēti par nažu pamata tehnisku īpašību – konkrēti – asinājuma tipu. Kāpēc tas ir svarīgi? Elementāri – lai zinātu kā asināt un kādu nazi izvēlēties kādam mērķim. Apskatīt asināšanas tehnikas mēģināšu kādu citu reizi, vienīgi atgādināšu, ka sliktākais, ko savam nazim varat nodarīt, ir asināt to uz ātras slīpripas (šmirģeļa) vai līdzīgas iekārtas, kas asmeni uzkarsē. Lēnām atdziestot tas zaudē savu rūdījumu un līdz ar to arī cietību. Bet tagad pie nažu asmeņu asinājumu tipiem. Tātad populārākie pamata tipi ir (bildē šķērsgriezumā):
Optimāls naža asmens tērauds – 440-C
- Detaļas
Iegādājoties jaunu nazi, cilvēki visbiežāk meklē labāko attiecību starp tā cenu un funkcionalitāti.
Atbilde meklējama naža metālā un spalā. Ja runa ir par nerūsējošā tērauda nažiem, labam nazim tas visdrīzāk būs tieši 440-C nerūsējošais tērauds.