×
 x 

Grozs tukšs
Grozs
Grozs tukšs

Āra apstākļos viegli un ātri pagatavojama maltīte ir nepieciešamība gan aktīvā tūrisma gaitās, gan taktiskajos uzdevumos. Šajā info rakstā mēs apskatīsim divas galvenās tehnoloģijas, ko izmanto tūristu pārtikas ražošanā: liofilizēšanu un dehidratāciju. Lai gan rezultāts ir līdzīgs, starp abām tehnoloģijām pastāv būtiskas atšķirības.

Gan dehidrēta (dehydrated), gan liofilizēta jeb sublimēta (freeze-dried) maltīte ir ļoti viegla, ērti un ilgi uzglabājama, kā arī vienkārši un īsā laikā pagatavojama. Atšķirības slēpjas ražošanas procesā, kas ietekmē maltītes izskatu, garšu un uzglabāšanas laiku. Ražošanas tehnoloģijas izmantošana nosaka arī galaprodukta cenu - liofilizēta pārtika visbiežāk būs nedaudz dārgāka. Turpmākajā tekstā apkatīsim nozīmīgākās atšķirības.

Izgatavošanas/ konservēšanas metode. Liofilizētās maltītes tiek konservētas ar liofilizāciju, kas nozīmē pārtikas sasaldēšanu ļoti zemā temperatūrā un ūdens izņemšanu, pakļaujot to vakuumam. Savukārt, dehidrētas maltītes tiek konservētas, izmantojot karstu gaisu, dehidrētājā vai krāsnī.

Tekstūra un izskats. Liofilizētā žāvēšana noņem ūdeni efektīvāk nekā dehidratācija, tāpēc liofilizēti pārtikas produkti vairāk saglabā savu sākotnējo formu, izmēru un tekstūru. Dehidrētas maltītes zaudē apjomu un izskatu, un tās var būt trauslākas un drupanākas.

Turistu partika 2

Uzturvērtība. Gan dehidrēta, gan liofilizēta pārtika var būt veselīga, taču liofilizētā pārtika parasti ir veselīgāka, jo tā saglabā augstāku uzturvērtību (apmēram 97%) nekā dehidrēta pārtika (apmēram 60%). Saldēšanas žāvēšanas process sasaldē pārtiku, rada ap to vakuumu un pēc tam to lēnām sasilda, izraisot ūdens pārvēršanos gāzē. Dehidratācijas procesā pārtikas žāvēšanai izmanto lielāku karstumu, kas var samazināt barības vielas.

Derīguma termiņš. Žāvēšana liofilizētā veidā izvada aptuveni 98–99% pārtikas produktos esošā mitruma, savukārt dehidratācija izvada apmēram 80–90%. Tā kā abi procesi izvada tik daudz mitruma, tie ir lieliski piemēroti ilgstošai pārtikas uzglabāšanai. Tomēr žāvēšana ar liofilizāciju izvada vairāk mitruma, nodrošinot ilgāku glabāšanas laiku, nekā dehidratācija.

Maltītes sagatavošana. Liofilizētus pārtikas produktus var sagatavot 5 minūtēs vai mazāk, izmantojot aukstu vai siltu ūdeni, savukārt dehidrētu pārtiku var sagatavot 10–20 minūšu laikā, izmantojot verdošu ūdeni. Abu veidu pārtiku var ēst arī sausu, taču liofilizēti pārtikas produkti ir labāks risinājums ārkārtas situācijā, jo tās sagatavošana prasa mazāk laika un enerģijas.

Pārtikas garša. Liofilizēti pārtikas produkti parasti saglabā lielāko daļu savas garšas, savukārt dehidrēti pārtikas produkti karsēšanas procesa dēļ var zaudēt daļu garšas. Liofilizētā žāvēšana nekavējoties sasaldē pārtiku, fiksējot garšu pirms mitruma noņemšanas. Dehidratācijai tiek izmantota pastāvīga zema siltuma plūsma, lai noņemtu mitrumu, kā rezultātā ēdiens var zaudēt daļu savas garšas.

Noslēgumā jāatzīmē, ka daži ražotāji izmanto šo divu tehnoloģiju kombināciju, piemēram, gaļas liofilizēšanu, jo tā visilgāk iesūcas ūdenī, vienlaikus dehidrējot pārējās sastāvdaļas. Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka jauktajās maltītēs ir mazāks uzturvielu un vitamīnu daudzums nekā tajās, kurās visas sastāvdaļas ir liofilizētas. Savukārt, runājot par maltītes garšu, jāsaka, ka garšas atšķirību var ietekmēt arī tas, vai ēdiens ir sajaukts kopā no dažādiem dehidrētiem vai liofilizētiem komponentiem, vai arī tas vispirms ir pilnībā sagatavots, lai iegūtu vislabākās garšas, un pēc tam liofilizēts vai dehidrēts. Zemāk redzamajā attēlā aplūkojamas gan liofilizētas, gan dehidrētas, gan kombinētas maltītes.

Turistu partika 1

Lynxgear veikalā pieejamās tūristu un taktiskās pārtikas ražotāji Tactical Food (Igaunija), Drytech (Norvēģija) un Travellunch (Vācija) izmanto liofilizēšanas tehnoloģiju.

Īsos pārgājienos un citos gadījumos, kad ēdiena svaram nav tik būtiska nozīme, Lynxgear piedāvā klasisku sāļo uzkodu ar augstu enerģētisko vērtību - pistācijas. Savukārt no saldajām uzkodām - tumšo šokolādi, enerģijas batoniņus un sezama sēklu tāfelīti. Plānots, ka pārgājienu uzkodu klāsts ar laiku paplašināsies. Īpašu vēlmju gadījumā aicinām sazināties ar Lynxgear tirdzniecības konsultantiem.

Raksts tapis sadarbībā ar Tactical Food.